Iz Budimpešte s ljubavlju – travel 2022

Hello društvo,

Danas vas vodim sa mnom na virtuelno putovanje u Budimpeštu!

Kao što ste mogli da primetite na mom instagram profilu, organizovala sam putovanje sa dragom prijateljicom i to mi je bilo prvo putovanje ove godine. Moram da priznam, kada sam razmišljala o svom sledećem putovanju, ova destinacija nije bila prva na spisku, ali mi je izuzetno drago što su se kockice sklopile i odvele nas tamo, jer je Budimpešta grad koji nas je zaista oduševio.

Kako sam ja neko ko uvek voli da se posveti organizaciji puta i istraživanju, već pre samog putovanja sam napravila spisak stvari koje bi trebalo posetiti/videti, jer smo želele da nam ovih nekoliko dana bude ispunjeno trenucima za pamćenje i da iz njih izvučemo ono najbolje.

Sada, nakon nekoliko nedelja nakon putovanja, kada su se utisci slegli, imam želju da sa vama podelim sve zanimljive informacije koje će vam sigurno biti od pomoći ukoliko rešite da posetite ovaj divan grad.

Pa da krenemo najpre od našeg smeštaja!

Apartman u kome smo odsele zove se Vagabond Soho. Rezervisale smo ga preko booking aplikacije i njega bih preporučila iskreno od srca svakome, jer smo imale fantasticno iskustvo, toliko da, kada ponovo rešim da odem u Budimpeštu, on bi ponovo bio moj izbor. Nalazi se u novoizgrađenoj zgradi, veoma je moderan, urbanog dizajna i sadrži zaista sve što vam može biti potrebno tokom boravka. Toliko je prostran, da je u njemu lagano moglo da odsedne 4 osobe, iako je predviđen za dve. Na mom instagram profilu u okviru istaknutih objava o Budimpešti možete videti kako on izgleda.

Prevoz kojim smo putovale u oba smera je Gea turs, za koji imamo sve reči hvale, jer vas pokupe na željenoj lokaciji u dogovoreno vreme i ostave na adresi koja vam odgovara, pa ne morate da mislite kako doći do apartmana, što je zaista sjajno, pogotovo kada u neki grad dolazite prvi put.

Istražujući o Budimpešti, shvatila sam koliko zapravo lepote nudi gde god da se uputite. Mnogobrojna monumentalna dela, građevine, istorijski spomenici oduševiće vas na svakom koraku.

Jedno od najdražih mesta koje nudi najlepši pogled na čitav grad jeste Ribarev Bastion (Fisherman’s bastion). Ostavljam nekoliko slika ovde da tome i svedoče, a na instagramu imam dosta video zapisa koji još lepše dočaravaju njegovu velelepnost.

Njegove kule pružaju osećaj kao da se nalazite usred bajke. Sagrađen je u neo-gotskom stilu krajem 19. i početkom 20. veka i uvek je imao dekorativnu funkciju, što svedoči i činjenica da se tokom srednjeg veka ovde nalazila riblja pijaca. Sada vam je sigurno jasno otkud baš takav naziv.

Ako mene pitate, ne računa se da ste videli Budimpeštu, ako ne obiđete prelepu grandioznu zgradu mađarskog Parlamenta. Nalazi se na samoj obali Dunava u peštanskom delu grada. Imajući u vidu njenu veličinu, kažu da je najlepši pogled na nju upravo sa reke, tokom rečnog krstarenja tokom dana ili noći.

Noću je fantastično osvetljena, da ostavlja bez daha, ali ni tokom dana nije ništa manje lepa, jer ste tako u mogućnosti da se divite svakom njenom detalju za koji je zaslužan mađarski arhitekta Imre Štajndl.

U samom centru nalazi se i Bazilika Sv.Stefana kojom sam bila baš oduševljena. Imati jedno tako veliko monumentalno zdanje u centru grada je zaista privilegija. Neka vam fotografije koje sam napravila pričaju same za sebe.

Još na samom početku našeg putovanja, kada smo krenule u prvi obilazak grada, obišle smo i Sinagogu u Dohanjijevoj ulici. U pitanju je najveća sinanoga u Evropi, a druga po veličini u svetu i predstavlja centar neolognog Juadizma. Bilo mi je fascinantno kada sam saznala da u nju može da stane 3000 ljudi. Ulazak u nju se plaća.

Obavezno iskusite avanturu zvanu Ferris Wheel i uživajte u uzbuljivom panoramskom razgledanju grada! Za nas je ovo bio pravi izlazak iz zone komfora i nešto što ću sigurno dugo pamtiti.

Sigurna sam da ste nekad zapazili predivnu impozantnu biblioteku po imenu Metropolitan Ervin Szabo, koja je omiljena mnogim turistima. Ulaz u nju se plaća, ali zaista vredi posetiti je. Pruža se na nekoliko spratova, a najlepši vas čeka na samom kraju, gde mnogi studenti vredno uče. Ćaskajuci sa jednom devojkom u hodniku biblioteke, rekla mi je kako su gotovo sva mesta na tom spratu zauzeta imajući u vidu njenu neverovatnu lepotu. Zbog ovakvog okruženja sam poželela da se teleportujem u studentske dane 😀

Restorani/kafići

Ovo su neka od mesta u kojima smo probale dobru klopu:

  1. Anna Cafe’
  2. Drum cafe’ langosh & gulash bar
  3. Molnar’s kurtoskalacs
  4. Bamba Marha Burger bar
  5. Cucina the italian kitchen

Glavna valuta u Mađarskoj je forinta i savetujem da, čim dođete u grad, razmenite evre u forinte, jer ćete tako prolaziti dosta jeftinije u odnosu na plaćanje istih usluga evrima. Ipak, budite oprezni u kojoj menjačnici ih menjate jer ne nude svuda isti kurs, pa tako u nekima možete dobiti mnogo manje forinti nego što zapravo treba. Kako smo u to bile upućene već ranije, pronašle smo odgovarajuću menjačnicu na Lujza Blaha trgu, odmah preko puta poznatog New York Budapest hotela/restorana i tu razmenile novac.

Znajte da je tokom zimskih dana veoma hladno, bez obzira na vedro sunčano vreme. Iako ima svoju čar zimi, sledeći put bih ipak izabrala period proleća ili jeseni za potpun doživljaj. Ipak, nismo dozvolile da nas to omete, pa smo svakodnevno pešice obilazile grad i prelazile preko 15km (taman koliko je dovoljno da se sagori sve ono sto u međuvremenu pojedemo).

Aplikacija koja nam je bila od izuzetnog znacaja za cirkulisanje po gradu je Maps.me. U pitanju je oflajn mapa za koju vam, samim tim, nije potreban internet, što je zaista sjajno kada se nalazite u stranoj zemlji. Sve lokacije koje vas interesuju lagano možete pronaći i mapa će vam pokazati put to njih. Bez nje više ne idem nikud!

Nadam se da vam se dopao ovaj blog post i da će vam biti koristan kada odlučite da posetite Budimpeštu. Mnogo je mesta koje nismo stigle da obiđemo, ali, samim tim, imamo razlog više da joj se vratimo prvom prilikom!

Budimpešta vas neće izneveriti, verujte mi na reč!

Do sledećeg teksta,

šaljem vam ljubav.

Teodora

Share:

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

[instagram-feed]