Virtuelni vodič kroz Perućac – Serbia travel

Dobrodošli na moj prvi travel blog post koji govori o mom omiljenom mestu – rodnom kraju, Perućcu. Želja mi je da podelim sa vama neke korisne i zanimljive informacije koje su vezane za ovo mesto, kako bih vas bolje upoznala sa svime onime što ovaj kraj nudi i  na taj način učinila vaše putovanje kompletnijim i lepšim. Sa zadovoljstvom ću ovom prilikom biti vaš jedinstveni virtuelni vodič kroz ovaj prelepi kraj Zapadne Srbije. Sa zadovoljstvom ću biti vaš virtuelni vodič kroz Peručac!

Pa, hajde da krenemo!

Osim što je kraj u kome sam provela veći deo svog života, Perućac je za mene uvek bio i biće omiljeno turističko mesto u Srbiji. Čitajući ovaj tekst shvatićete i zašto.

Nalazi se na krajnjem jugozapadu Srbije i pravo je turističko naselje smešteno na desnoj obali prave lepotice kraja, reke Drine. Deo je opštine Bajina Bašta i udaljen je oko 13 km od centra Bajine Bašte. Ova dva mesta su dobro povezana redovnim lokalnim prevozom, vožnjom koja traje oko 15 minuta. Samim tim, ukoliko dolazite iz nekog drugog kraja Srbije autobusom, do Perućca možete doći bez problema.

Dolazak u Perućac

Ukoliko dolazite iz Beograda kolima, biće vam potrebno oko 3 i po sata vožnje, budući da je udaljenost oko 170 km. Iskreno, ukoliko ste u prilici da u Perućac dođete kolima, to vam preporučujem od srca. Na taj način mnogo lakše moći da obiđete sve blagodeti ovog kraja, kao i planinu Taru i okolna mesta vredna pažnje. Na taj način ćete učiniti vaš obilazak kvalitetnijim i moći ćete da organizujete svoje vreme po volji i imati aktivniji odmor, ukoliko je to vaš cilj.

Reka Vrelo

Sam centar Perućca krasi reka Vrelo koja je dugačka 365 metara, pa je njeno drugo ime i Godina. Njena dužina je čini najkraćom rekom u Evropi i zbog toga je vrlo privlačna svim turistima koji posete ovaj kraj.

Restorani i veličanstven vodopad

Njeno ulivanje u reku Drinu završava se u obliku predivnog vodopada od koga zastaje dah, a na upravo tom mestu napravljen je i restoran koji nosi njeno ime. U restoranu Vrelo se mogu probati mnogi riblji specijaliteti, ali i tipična pića kraja. Preko puta ovog, postoji i restoran „Drinska priča“ koji nudi sjajnu hranu i ističe se po kvalitetu i svojim pristupačnim cenama. To su dva glavna mesta gde možete uživati u hrani ovog kraja i sjajnoj usluzi.

Mramorje

Pored prirodnih lepota na koje niko ne ostane imun, Perućac krasi i jedno mesto koje je 1968. zaštićeno kao spomenik kulture od izuzetnog značaja za Srbiju, a to je lokalitet Mramorje. U pitanju je srednjevekovno groblje sačinjeno od vidljivih nadgrobnih spomenika različite veličine, koje datira od 14.veka. Ovi nadgrobni spomenici se zovu i stećci i zateći ćete ih sa desne strane puta, pred samim centrom Perućca.

Perućačko jezero

Za mene najlepši deo Perućca je istoimeno jezero. Ono je pravi biser ovog kraja i upravo iz tog razloga privlači mnogo turista svake godine. Perućačko jezero je veštačko jezero nastalo pregrađivanjem reke Drine za potrebe hidroelektrane „Bajina Bašta“.

Pontonska plaža za kupanje

Turistička sezona na jezeru traje od juna do avgusta. To je nesumnjivo period tokom kog iz ovog dela Srbije možete izvuči ono najlepše. Jezero je udaljeno oko 2 i po km od centra Perućca. Raspolaže velikom pontonskom plažom koja je tokom leta sjajno mesto za kupanje mnogih domaćih stanovnika i turista.

Prilagođenost svakom uzrastu

Deo pontonske plaže ima 4 bazena (2 manja i 2 veća, shodno uzrastu dece), pa je samim tim idealna i za porodice koje svakog leta u velikoj meri tu uživaju. A kako i ne bi, imajući u vidu svu lepotu prirode koja ih okružuje?

Kafići i splavovi kao mesto odmora

Plaža je opremljena tuševima i kabinama za presvlačenje. U neposrednoj blizini postoji nekoliko kafića/splavova na kojima možete dodatno uživati. Sa nekih od njih možete direktno silaziti u jezero na kupanje, što mnogi gledaju kao prednost.

Osećaj koji me veže za jezero

Temperatura jezera leti prelazi 24 stepena, čineći je tako vrlo pogodnom za kupanje. Ja svo slobodno vreme leti volim da iskoristim odlazeći na tu plažu i često kažem kako nam i ne treba more, kada imamo jedno svoje. Zaista, mir koji pruža i neverovatna posebna energija koju poseduje, čini da se doživotno zaljubite u njega, makar je to slučaj sa mnom.

Aktivnosti na jezeru

Pored kupanja, na jezeru je moguće iznajmiti kajake. Neki od njih su i za dve osobe. To je posebno dobro ukoliko jezero želite da doživite iz jedne druge perspektive u paru). Cena jednog sata košta 500 rsd i može se iznajmiti sa same pontonske plaže.

Kanjon Drine možete obići i plaćenim turama – čamcem ili gliserom i to je posebno vredno iskustvo. Tada ste u mogućnosti da sagledate lepotu ovog kraja iz jednog sasvim novog ugla.

Krstarenje brodom kanjonom Drine

Poslednjih nekoliko godina posebnu pažnju turista privlači i krstarenje brodom kanjonom Drine od pontonske plaže do Višegrada. Ukupna tura traje oko 11 sati, a dugačka je oko 54 km. To je jedno neverovatno iskustvo i posebna prilika da se susretnete sa netaknutom prirodom ovog kraja Srbije. Samo krstarenje podrazumeva i pauzu u Višegradu, tokom koje su turisti u prilici da posete prelepi Andrićgrad, delo Emira Kusturice, koji podseća na tipične primorske gradiće, ali i čuveni most Mehmed Paše Sokolovića.

Kućice na vodi kao vid smeštaja

Jedan od boljih doživljaja ovog jezera možete iskusiti ukoliko iznajmite neke od mnogobrojnih kućica na vodi. One se nalaze duž jezera, putem koji vodi ka mestu Rastište. Ove godine je posebno velika potražnja za njihovo iznajmljivanje, zbog trenutne situacije koja dešava kod nas i u svetu. Zato je je malo veći izazov naći slobodan termin. Ukoliko ipak uspete, sigurno ćete biti oduševljeni i osećaćete kao da se nalazite na nekom egzotičnom ostrvu.

Drinska regata – najveća žurka na vodi

Od letnjih manifestacija bih posebno izdvojila Drinsku regatu. Ona se svake godine održava sredinom jula i podrazumeva spust čamcima od same hidroelektrane do Rače u Bajinoj Bašti (dužina oko 12  km)  ili Rogačice (oko 24 km). To je neverovatna žurka na vodi, kako ja volim da je zovem i jedinstveno je iskustvo koje se ne propušta.

Most fest

Ovo je manifestacija koja svake godine ima tendenciju da raste i često broji i do 20-25 000 ljudi. Drinska regata podrazumeva i koncerte u Bajinoj Bašti koji traju 2 večeri. U pitanju je festival Most fest koja je nezaobilazan deo regate i koji svake godine ugosti poznate srpske muzičke bendove i pevače.

Više informacija o smeštaju:

Kada govorimo o samom smeštaju u ovom kraju, verujem da možete naći više informacija na sledećim mestima: booking.com: https://bit.ly/39CKhAc i airbnb.com: https://bit.ly/2X5WJDM

A meni ne preostaje ništa drugo do da vas pozovem u ovaj prelepi kraj Zapadne Srbije. Sigurna sam da će imati mnogo štošta lepog i zanimljivog da vam ponudi, toliko da se kući vratite puni divnih uspomena i trenutaka za pamćenje!

Ukoliko budete imali bilo kakvih pitanja, možete me kontaktirati na moj mejl: teodoraslifestyle@gmail.com ili na instagram platformi https://bit.ly/2DiM3dJ

s ljubavlju, Teodora.

Share:

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *