Kako do zdravije i blistavije kože lica

Zdravo svima i dobrodošli na moj novi blog post u kom ću iz sopstvenog ugla i iskustva podeliti svoja razmišljanja o tome kako do zdravije i blistavije kože lica.

Učinite svoju negu jednostavnijom

Nastojte da koristite samo određene proizvode za negu lica ili rešavanje nekog kožnog problema poput bubuljica, akni, suve, masne kože, crvenila i sl. i ne preterujte sa proizvodima. Ovo će vam verovatno reći i dermatolozi i svi oni koji se profesionalno bave negom lica. Jednostavno, naša koža neće dobro podneti ukoliko je „bombardujete“ različitim proizvodima za rešavanje jednog istog problema. Najverovatnije će na to odgovoriti još većim problemom. Učinite svojoj koži uslugu i usresredite se samo na nekoliko proizvoda za koje ste sigurni da vam odgovaraju i da njima postižete željeni rezultat. Sigurno je svako od nas nailazio na proizvode koji nam ne gode i čim to primetite, prestanite da ih koristite.

“Manje je više” po pitanju šminke

Koža pamti i stoga je vrlo bitno koju šminku koristimo i da li joj ona dozvoljava da diše. Nastojmo da biramo proizvode koji ne zapušavaju pore. Treba da izbegavamo one teške pudere i korektore zbog kojih ćemo imati utisak da smo stavili fasadu na svoje lice. Ako se tako osećamo kada imamo šminku, to nam je prvi znak da ona ima negativan efekat na našu kožu. Takođe je veoma bitno da koži pružimo nekoliko dana u toku nedelje kada nećemo uopšte koristiti šminku kako bi ona prodisala i oporavila se adekvatnom negom.

Skidajte šminku pre spavanja

Možda zvuči kao kliše, ali je od izuzetnog značaja skinuti šminku pred spavanje. Svima nam se desilo da smo po dolasku iz noćnog provoda lenji da skinemo šminku jer nas brzo uhvati san ili kažemo sebi da se, ukoliko to zanemarimo jedanput, neće ništa desiti. Priznajmo, svima nam se to desilo makar jedanput.

Šminka ima isušujuće dejstvo na samu kožu, zapušava pore i samim tim ih proširuje, što potom dovodi do pojave akni, mitisera, bubuljica itd. Pritom, na suvoj koži se brže pojavljuju bore i mnogo su izraženij. Iz tog razloga je veoma važno osvestiti činjenicu šta se našoj koži dešava ukoliko je zanemarujemo na taj način. Naša koža se tokom noći oporavlja od štetnih uticaja koje je podnela tokom dana i stoga je pravilna nega veoma bitna. Dovoljno je da u takvim situacijama skinete šminku nekom micelarnom vodom ili se umijete gelom za čišćenje lica i potom nanesete hidratantnu kremu. Koža će vam biti zahvalna.

Piling lica i maske

Trebalo bi barem jednom nedeljno koristiti piling za lice kako bi skinuli mrtve ćelije kože. Nakon toga OBAVEZNO staviti neku odgovarajuću masku za lice, kako bi se nahranila i povratila hidratantnost i blistavost.

Vitamini A,C,E

Hrana koju unosimo definitivno ima veliki uticaj na to kako izgledamo i kako se osećamo. Isto važi i za našu kožu. Namirnice koje sadrže vitamine A, C, E sjajne su za našu kožu. Na internetu možete pronaći i koje su to namirnice, spisak je podugačak.

San

Mnogi od nas se, kada govorimo o nezi kože lica isključivo usresređuju na neke „magične“ proivode koji će im rešiti neki problem, a zaboravljamo na neke krucijalne stvari poput dovoljno sna. Nađite neko vaše zlatno vreme spavanja. Nije dobro spavati ni premalo ni previše, jer se to odražava i na našu kožu, barem je to moje iskustvo a verujem da ste to primetili i vi. Bitno je osluškivati svoj organizam.

Unositi dovoljno vode

Pijete po jednu čašu vode dnevno i onda se čudite kako vam je koža lica suva ili ispijena? Razlog se gotovo sigurno krije upravo u količini vode koju unosimo. Mislim da je suvišno isticati koliki uticaj voda ima za naš organizam, stoga bih samo naglasila da bi trebalo da pijemo barem 8 čaša vode dnevno. Verujem da onima koji nemaju tu „naviku“ to možda odmah neće polaziti za rukom svakoga dana. Zato danas postoje i aplikacije koje će vas podsećati da pijete vodu, sve dok se ta navika ne ustali.

Nadam se da su vam se dopao ovaj tekst i da ste osvestili važnost lepe i zdrave kože. Put do blistave kože biće mnogo lakši ako ustanovimo naš problem i savesno se ophodimo prema tome. Ovo su samo neki od generalnih saveta kojih bi trebalo da se držimo ali svakako u slučaju većih problema sa kožom, OBAVEZNO treba konsultovati dermatologa koji će pristupiti problemu profesionalno i pomoći nam da naša koža povrati blistavost i sjaj.

Kako je slavna Koko Šanel umela da kaže:“ Priroda vam da lice kakvo imate u dvadesetima. Život vam oblikuje lice u tridesetima, ali tek u pedesetima dobijete lice kakvo zaslužujete.“

Mislite o tome,

S ljubavlju, Tea.

Share:

Recommended Articles

1 Comment

  1. […] uopštenim savetima za zdraviju i blistaviju kožu lica pisala sam i u jednom ranijem tekstu: Kako do zdravije i blistavije kože lica, pa i njega možete pročitati ukoliko […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *