Kako napraviti sjajnu fotografiju mobilnim telefonom

Dobrodošli na moj drugi blog post u kom ću sa vama podeliti savete o tome kako napraviti sjajnu fotografiju. Ljubav prema fotografiji prati me od mlađih dana i posvećujem joj dosta pažnje. Na društvenim mrežama često dobijam pohvale kako moje fotografije izgledaju sjajno. Iz tog razloga želela sam da sve to podelim sa vama kako bi podigli svoje fotke na viši nivo. Pa hajde da krenemo!

Za sjajnu fotografiju bitno je svetlo

Prvi i po mom mišljenju najbitniji preduslov za dobijanje dobre fotografije jeste svetlo, a to je prirodno iliti dnevno svetlo. Najpre želim da istaknem da za dobru fotku nije potrebno da imate sjajan fotoaparat i full opremu poput profesionalnih fotografa. Dovoljno je da imate smart telefon koji uz pojedine trikove mogu da naprave izvrsne fotografije. Pod tim podrazumevam trikove vezane za svetlo, poziranje, izraz lica i sl.

Bitno je istaći da nije od velike važnosti kakav telefon imate. Apsolutno svaki će napraviti fotografiju najboljeg kvaliteta i samim tim izvući svoj maksimum kada budemo slikali tokom dnevne svetlosti. Najbolji period za fotku jeste kada svetlost pada pod oštrim uglom, ujutru ili uveče za vreme takozvanih zlatnih sati.

Smatram da bi trebalo izbegavati svetla tačno iznad ili ispod nas, jer slike u većini slučajeva ne ispadaju dobro. To čini da često izgledamo krupnije nego što zapravo jesmo ili naglašavaju ono što ne bi trebalo.

Uvek se okrećemo celim telom prema svetlu, jer ćemo tada dobiti najkvalitetniju fotku. Izuzetak je slučaj kada želimo da napravimo “silueta fazon”, gde pozicija ide: fotograf-model-izvor svetlosti. Ovo zvuči tako naučno, ali nadam se da ste shvatili moju poentu. 😀

Za nešto profesionalnije potrebe, koriste se (bela) led svetla, koja su posebno namenjena za foto studio. Može se koristiti i “light” prsten koji se zakači za telefon zahvaljujući kom možemo napraviti dobre selfije i bez prirodne svetlosti. 

Šta je važno za instagram?

Kako napraviti sjajnu fotografiju za instagram? U ovom slučaju bolje je slikati telefonom u uspravnom polozaju. Slike koje dobijamo na taj način su veće i zauzimaju više prostora na instagram feed-u, vizuelno su bolje i atraktivnije.

Na mnogim telefonima imamo i opciju za pokazivanje mrežne linije. Ona nam može pomoći da stvorimo kvalitetnije fotografije tako što ćemo stvoriti sliku koja je paralelna, a ne ukrivljena. Time sebe spašavamo dodatnog posla u nekom edit programu.

Poziranje kao veoma bitan faktor dobre fotografije

Poziranje je mnogima veliki izazov. Sasvim je normalno da nemaju svi osećaj za takve stvari i da često ne znaju koja poza za slikanje najviše leži njihovoj građi ali i onome što zapravo slikom žele da predstave. Na kraju dana, fotografija je oličenje nas samih i stoga nam je stalo da slika izgleda što spontanije i opštenije, a ne stegnuto i “uglađeno”.

Naše poziranje možemo poboljšati tako što ćemo pre slikanja pozirati pred ogledalom i videti iz kog ugla i na koji način je najbolje pozirati. To zavisi i od odevne kombinacije koju nosimo. Ovo je vrlo jednostavan trik, ali meni lično pomaže i itekako ubrzava proces fotografisanja, jer na taj način već znam kako da stanem pred kamerom i da će to izgledati odlično.

Veliku inspiraciju i ideje za poziranje možemo naći i na društvenim mrežama ili pinterestu. Rako vrlo lako možemo “izimitirati” neku pozu. Međutim, treba voditi računa da li je određena poza nešto što mi možemo da iznesemo, odnosno da li ide uz naš karakter i uz priliku. Treba voditi računa i da li ima dozu spontanosti koja po mom mišljenju uvek prolazi sjajno, bez obzira na to da li ste model ili ne.

Bitno je držanje tela

Kako napraviti sjajnu fotografiju imajući u vidu naše telo? Treba da budemo svesni držanja našeg tela, pogurenost izgleda veoma ružno. Nekada toga nismo ni svesni, već to primetimo tek kada napravimo fotku.

Veoma često ne znamo ni šta da radimo sa rukama na nekoj fotografiji. Zato je najbolje kada bismo ruke nečim “okupirali”, poput torbice, kafe za poneti, cveća i sl. Oni iskusniji se mogu igrati i ruke nežno pripiti uz lice ili jednostavno napraviti jednu opuštenu pozu i staviti jednu ruku u džep.

Što se samog slikanja tiče, niže osobe su vizuelno više na fotografiji ukoliko ih fotograf slika odozdo. Ukoliko želimo da napravimo portret, kamera treba da bude u ravni sa licem.

Uvek ćemo bolje ispasti na fotografiji ukoliko se oslonimo na jedan kuk blago razmaknutih nogu. Lažan hod je takođe jedna od caka koja nam daje određenu dozu spontanosti i dinamičnosti kako slika ne bi izgledala previše “namešteno” i uštogljeno.

“Burst mode”: je sjajan trik. Zadržimo dugme za slikanje i na taj način će naš telefon uraditi gomilu sličnih fotogtrafija. Kada uđemo u taj folder sigurno ćemo naći barem jednu fotografiju na kojoj smo ispali dobro.

Izraz lica

Bez obzira na to da li želimo da napravimo normalnu fotografiju ili selfi, mali trikovi mogu nam pomoći da naša slika izgleda mnogo bolje. U ovom slučaju vežbanje pred ogledalom ili kamerom telefona može da nam pomogne da pronađemo najbolji izgled za nas. Ukoliko zalepimo jezik za nepce, izbeći ćemo da nam se vidi podbradak ukoliko pravimo sliku profila lica. Ukoliko blago podignemo obrve, daćemo blagi utisak face liftinga i naše lice i naš pogled će izgledati mnogo vedrije i svežije.

Svi mi imamo svoju “bolju” stranu lica, pa samim tim treba imati i to u vidu kada se nameštamo pred kamerom. Lično volim izgled blago otvorenih usta kada radim neke umetničke fotke, na taj način izgledamo opuštenije i atraktivnije.

Dobra pozadina/okruženje su često preduslov dobre fotke

Za dobru fotografiju je veoma važno izabrati i dobru pozadinu odnosno okruženje u kome ćemo se fotografisati. U zavisnosti od toga šta slikom želimo da postignemo i koja su naša lična interesovanja i ciljevi, takvo poziranje i okruženje ćemo izabrati.

Često sam u stalnoj potrazi za nekim zanimljivim mestima za fotkanje, kako u Beogradu, kako u mom rodnom kraju ili nekom putovanju i vrlo brzo mogu da procenim da li će neko mesto odgovarati onome što ja na fotkama želim da postignem. Na društvenim mrežama često nalazim inspiraciju, posebno na instagramu i pinterestu.

lična fotografija na kojoj poziram na Kalemegdanu

Inspirativna mesta za fotkanje

Na pomenutim platformama često naletim na neku interesantnu lokaciju i to obavezno sačuvam za neka buduća fotkanja. Zanimljivi kafići/restorani, mesta sa pogledom na grad poput rooftop-ova, neki arhitektonski poduhvati (zgrade itd…), priroda (botanička bašta, parkovi, kalemegdan, Avalski toranj, Savanova itd…) mogu biti mesto na kom će nastati sjajne fotke. To mogu biti i neka sasvim obična mesta, npr ja koja sam sa jednom dobrom modnom kombinacijom pozirala ispred jedne garaže u Novom Sadu i to je ispalo sjajno.

Fotografija je nešto me lično veoma privlači i u čemu uspevam da ispoljim svoju maštu i kreativnost. Nadam se da sam ovim tekstom uspela da vam približim svet fotografije na jedan drugačiji način i da će vam navedeni trikovi pomoći da dođete do sjajne fotke! Igrajte se, shvatite fotografiju kao jednu vrstu zabave u kojoj možete da uživate i bolje upoznate sebe. I verujte mi, nije vam potrebna sva moguća oprema kako biste napravili dobru fotografiju, upravo će nedostatak iste podstaknuti vašu kreativnost. Poznati fotograf Destin Sparks je rekao da je fotografija priča koju ne uspeva da ispriča rečima. Hajde da i mi pričamo svoju priču,

s ljubavlju, Tea <3

Share:

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

[instagram-feed]