Kako napraviti vision board ili tablu s vizijama

Zdravo svima i dobrodošli na moj novi blog post. Putem instagram platforme dosta vas se zainteresovalo za značenje termina VISION BOARD i njegove svrhe. Iz tog razloga rešila sam da napišem tekst u kom ću se detaljnije posvetiti ovoj temi i na taj način vam pomoći da jedan takav napravite i za sebe. Čitajući dosta knjiga u uspehu, zakonu privlačenja i ljudskoj psihi uopšte, često sam nailazila na zanimljive teme u kojima se veliki značaj pridaje onom vizuelnom delu naše stvarnosti i o tome kako upravo ono ima veliki uticaj na ishod mnogih dešavanja u našem životu i na budućnost uopšte. Upravo se u takvim argumentima često spominjao termin „vision board“.

Šta je vision board (tabla sa vizijama)?

Tabla sa vizijama predstavlja vizuelni prikaz realnosti kakvu želimo da živimo u svojoj budućnosti. Već decenijama se ovakva tabla koristi kao moćan alat za pretvaranje sopstvenih želja i snova u realnost. Njome su se koristile mnoge uspešne ličnosti prošlosti i današnjice, poput poznatog američkog komičara Stiva Harvija i autora knjige „Razmišljaj kao uspešni, ponašaj se kao uspešni“, koju sam pročitala pre nekoliko dana. Deo njegove knjige posvećen je ovom terminu. U njemu ističe ogroman pozitivni uticaj koji je imao za postizanje sopstvenog neverovatnog uspeha. Motivisana svime onime što sam pročitala, shvatila sam da je krajnje vreme da sve svoje ciljeve i maštu predstavim kroz njega.

Pre pravljenja samog visionboard-a

Pre samog pravljenja, dobro razmislite šta je ono što želite da postignete u životu, jer vision board upravo podrazumeva predstavljanje vrlo konkretnih i jasnih ciljeva kroz određene slike. Najpre dobro razmislite o svojim željama, probudite maštu i kreativnost, osetite ih u svojoj glavi, njihov izgled, boju, miris, strukturu. Osetite kako izgleda kad su te želje već ispunjene i zapišite ih sve u svesku ili dnevnik. Tako ćete stvoriti jasnu predstavu onoga što će biti deo visionboard-a. Zašto ovo kažem? Zato što nejasni životni ciljevi daju nejasne rezultate. Zbog toga se nekad osetimo kao da ne znamo kako da dođemo do nekog cilja i da nešto ne funkcioniše.

Kako se pravi?

Za izradu vision board-a potreban vam je:

      1) Hamer / papir iz bloka za crtanje ili tabla od plute.

      2) Makaze, lepak

      3) Mašta

Veličinu table određujete sami. Iskoristite one mnogobrojne časopise koji verovatno skupljaju prašinu u nekom ćošku i iseckajte sve one slike i reči koje vas podsećaju na vaš cilj. Zapamtite, što preciznije, to je bolje. Zatim razmislite kako ćete organizovati sve te inspirativne slike i fraze. Polepite ih tako da imaju neki smisao i međusobnu povezanost. Ja sam lično zamislila da svoj visionboard podelim na apstraktni (npr. karakteristike koje želim da me prate kroz život) i materijalni deo (npr. kuća snova, auto itd…). Po želji možete dodavati i neke ukrase, štras i sl. Način izrade same table je vrlo zabavan i zaista treba u njemu da uživamo.  Pored velikog značaja njegove svrhe, idealan je način da probudimo sopstvenu kreativnost.

Vision board može da predstavlja planove koje biste voleli da ostvarite u narednih godinu, dve, pet ili deset, to je u potpunosti na vama.

Virtuelni vision board

Vision board možete napraviti i virtuelno, na sopstvenom telefonu ili laptopu, tako će vaši snovi biti stalno uz vas, gde god krenuli.

Kada napravite tablu sa vizijama, stavite je na vidno mesto, tamo gde provodite najviše vremena kada ste kod kuće. Tako ćete svoje želje stalno imati na oku, one će verovatno biti prva stvar koju vidite kada se probudite i budiće u vama motivaciju da svakodnevno vredno radite ka svom uspehu i merilu zadovoljstva i sreće. Želim vam da sve one ciljeve koje stavite na vision board uspešno i ostvarite.

Srećno u pravljenju sopstvene vizije budućnosti, ne sumnjam da ćete uživati i da će se u vama probuditi oni leptirići u stomaku kad svaki dan prvo što ugledate budu vaše želje i ciljevi!

Nadam se da će vam ovaj tekst biti koristan i pružiti vam inspiraciju da već sutra napravite svoj vision board. Javite mi da li sam uspela da vas motivišem,

S ljubavlju, Tea.

Share:

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *