Novogodišnje ukrašavanje doma – ideje i inspiracija

Zdravo svima i dobrodošli na moj novi blog post u kome ću sa vama podeliti svoje predloge i inspiraciju za praznično ukrašavanje životnog prostora.

Mislim da smo svi svesni činjenice koliko je ova godina nepredvidljiva i neizvesna zbog svega što se oko nas dešava  i baš iz tog razloga osećam da nam je decembar i praznični , novogodišnji duh i euforija ono što će nam utopliti srca i pružiti onaj osećaj sigurnosti, lepog raspoloženja i posebne magije u vazduhu. I kog god doba bili, pustimo ono dete u nama da se raduje predstojećim praznicima i da uživa u svakom trenutku dok ukrašava svoju jelku i čini svoj prostor lepšim i toplijim.

1. Ukrašavanje jelke

Svaka jelka može biti lepo i bogato ukrašena bez obzira na njenu veličinu i oblik. Ja, kao ljubitelj većih gustih jelki, bih vam uvek preporučila jednu takvu u vašem domu, jer guste jelke vizuelno izgledaju mnogo lepše. Što se veličine jelke tiče, nju možete uskladiti sa veličinom životnog prostora kojim raspolažete, pa tako jedna velika jelka od recimo 2 metra mnogo bolje pristaje većem prostoru nego onom manjem. Ako i vi volite sklad, onda svakako to već imate u vidu.

Jelku uvek stavite na mesto gde neće nikome smetati, ali i na nekom vidnom mestu, gde će biti primetna tokom celog dana. Slede neki moji predlozi kako biste ove godine mogli da ukrasite svoju jelku i da je osvežite nekim novim detaljima:

Jelka okićena ukrasima samo jedne boje može da izgleda veoma lepo, ali bi uz to mogli da dodate neke neobične detalje poput šišarki ili crvenih veštačkih bobica koje su dostupne u malo bolje opremljenim prodavnicama gde postoje ukrasi. A ukoliko ste malo kreativniji i mislite na svaki detalj, možete kupiti srebrni ili zlatni sprej i te šišarke preprskati i na taj način dobiti originalne ukrase koji veoma lepo pristaju celokupnoj dekoraciji.

Takođe možete kupiti beli sprej kojim se obično ukrašavaju prozori, i naprskati na pojedine grane pri krajevima za imitaciju snega.

Još lepša varijanta bi bila ukoliko biste jelku ukrasili kuglicama i ostalim detaljima u dve boje po želji. Neki od predloga kombinovanja koji veoma dobro izgledaju su: zlatna i crvena, zlatna i plava, zlatna i ljubičasta, crvena i bela, srebrna i crvena, srebrna i tamnoplava, srebrna i zelena/ljubičasta. To, naravno, možete birati u skladu sa bojama vašeg prostora, ali nije obavezno. Ja lično volim i šarenu jelku, sa svim bojama.

Još jedan originalni ukras mogu biti sitni slatkiši poput čokoladica i bombona koje možete privezati uz končić ili tanku ukrasnu trakicu i okačiti ih na jelku.

Lampice, pored jelke, možete okačiti na neku policu koja će tada dobiti novi, svakako lepši izgled, ili ih možete obaviti uz ogradu stepenica ukoliko ih imate u okviru svog doma.

Trake u boji su veoma zanimljiv detalj kojim možete ulepšati svoju jelku, ukoliko osećate da joj fali još nešto što bi je upotpunilo.

Ideje za stalak jelke

Ukoliko ne želite da vam se stalak vidi jer vam se vizelno ne dopada i kvari čitav doživljaj jelke, možete ga prekriti na način prikazan na slici. Tako će kompletna dekoracija izgledati mnogo lepše. Sve što vam je potrebno jeste parče ovakvog materijala i jedna šarena trakica kojom ćete povezati sve strane i napraviti “vrećicu”. Drugi način da prikrijete stalak su, naravno pokloni četvrtastog tipa kojima i jeste mesto ispod jelke. Oni mogu biti napravljeni ručno ukoliko želite da upotpune prostor ispod jelke, pa ih možete napraviti od kutija i ukrasiti ukrasnim papirom po želji, ali to mogu biti i pravi pokloni, ukoliko vam je navika da ih kupujete jedni drugima u porodici.

Čar je u detaljima

Ukoliko imate kamin, bilo on pravi ili lažni, uvek ga možete dodatno ulepšati za novogodišnje praznike time što ćete dodati jednu mini jelkicu na njega, nekoliko prazničnih čarapica zakačiti da vise na kaminu (mogu biti čisto dekorativnog tipa ili u njih možete staviti neke slatkiše), ili dodati neki drugi detalj poput neke diskretne ikebane ili aranžmana sa svećama.

Ukoliko ste kreativne duše i ljubitelji enterijera poput mene, dosta dekorativnih aranžmana poželećete da uradite ručno. Ja mnogo više volim kada nešto napravim svojim rukama inspirišući se nekim idejama, zato verujem da će vam naredne fotografije služiti kao inspiracija na koji način biste mogli praznično upotpuniti svoj dom, bilo da se odlučite da ga kreirate sami i samim tim uživate u procesu, ili da nešto slično kupite. Možete uzeti i tanko isečeno drvo (panj) i na njemu zalepiti malo zelenila, po neku perlicu i kuglicu i dobiti savršen slatki aranžman.

Nikada ne potcenjujte moć mirisnih sveća tokom novogodišnjih praznika, one su, uz lagani novogodišnji džez koji možete pustiti na jutjubu, ono začini čitavu atmosferu i učini da se osećamo predivno!

Ove godine će verovatno većina nas Novu godinu proslaviti u toplini sopstvenog doma, pa je zato bitno da sebi napravimo pravi ugođaj, tako što ćemo i trpezu ukrasiti u prazničnom duhu, a evo i nekoliko ideja:

I naravno, ne zaboravite da ukrasite ulazna vrata!

Nadam se da vam se dopao ovaj vizuelni tekst, ja sam svakako uživala praveći ga, a tokom narednih dana ću vam pokazati kako sam ja ukrasila svoj dom i pokazati neke od načina dekorisanja na delu, zato me pratite na instagramu za još sličnog sadržaja. 🙂

Tagujte me na instagramu ukoliko se budete inspirisali mojim predlozima za dekorisanje prostora, kako bih mogla to i da vidim.

I za kraj, srećni vam predstojeći praznici!

s ljubavlju, Tea

Share:

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *